Goudstraat 35 en 37 (kadaster 10g)

1787 gebouwd als woonhuis en fabriek door Pieter van Acker.

Verbouwd in 1912 door Libbrecht. Afgebroken in 1961 -1962 en vervangen door nieuwbouw ‘Sint-Jacobs Parochiehuis’ door arch. Gustaaf Bouquet uit Gentbrugge (zie ook Oudevest nr. 4-8).

Hier woonde Filips van Artevelde tot aan zijn dood in 1382.

Onder de ingang van de Arteveldehogeschool liep tot aan de 19de eeuw de Minnemeersgracht, overbrugd door het Meerminbrugje.

Het grote gebouw aan de binnenkoer is de zaal Nemrod, recent gerestaureerd. Ingericht als feestzaal van de balboogschutterij Nemrod  in het hoofdgebouw (anno 1804) van de suikerraffinaderij De Braecke.

  1. Jean-Pierre Rogiest

    Voor de bouw van de nieuwe St Jacobs Parochiehuis, was er de oude Parochiale kring links, en tussen deze oude kring en de conciergewoning van de Sint Jacobs Parochieschool stond nog een woning. In de Sint Jacobsschool was er een meisjesafdeling en kleuterklasjes met nonnen, en een jongensafdeling met slechts 3 klassen; één klas voor het 1ste en 2de leerjaar, één klas voor het 3de, 4de en 5de leerjaar en één klas voor het 6de en 7de leerjaar. Zo zaten er in vierde leerjaar het laatste jaar van het bestaan van de St Jacobsschool (rond 1964) slechts 4 leerlingen. Toen kregen sommigen een bijnaam volgens hun uiterlijk: zoals “roste Wilfried”
    Na een jaar van herinrichting en aanpassing van de gebouwen nam een afdeling van Sint Lievenscollege lagere school haar intrek. Op haar hoogtepunt waren er meer dan 250 kleuter en scholieren. De Nemrodzaal werd tijdens de periode van de Sint Jacobsschool gebruikt voor de proclamatie en voor Sinter Klaasfeesten. Daarvoor diende de zaal zelfs voor toneelvoorstellingen en werden er films vertoond.

    • Dirk

      Beste,

      Ik lees nu pas al je bemerkingen ivm de Goudstraat.
      Heb je hier gewoond? Of had je er familie?
      Ikzelf woon hier sinds 1980 in Goudstraat 18/20. Toen woonden er hier nog heel wat mensen die de ‘bloei’ van de Goudstraat hebben gekend …
      Bijna overal waren er winkels en/of cafés blijkbaar.
      Heb je nog meer info hieromtrent? Ben benieuwd …

      Met vriendelijke groeten,

      Dirk Boncquet
      dirk.boncquet@telenet.be

  2. Jean-Pierre Rogiest

    Beste Dirk,

    mijn ouders, mijn 2 zussen en ik woonden daar sinds 1955 kort na mijn geboorte. Mijn moeder was toen conciërge van de Parochiale School Sint Jacobs (later Sint Lievenscollege lagere school) In 1981 verhuisde ik maar mijn ouders bleven daar nog enige tijd wonen tot mijn vader (ondertussen ook conciërge) met pensioen ging (juiste datum weet ik niet)
    Dat er vele winkels waren klopt (een slager “Gustje”, een snoepwinkel “Mietje Kappers”, een drogist, een bakker, een zuivelwinkel, een “Française” die roomijs maakte, een groentenwinkel, een café “Volendam” waarop een tijdje een verbod hing voor Turken “Turkye girmek yasak”, de Bonneterrie “De Groote” (Eskimo), de parochiale kring. Misschien vergeet ik er nog. Ook was er een “voddenmarchand” (eigenlijk net in het begin van Minnemeers) rechtover bouwbedrijf Van Kerckhove & Gilson. Die voddenmarchand noemde Meire en zijn vrouw Germaine. Wij zeiden “Meine Mirre” en dat mens kon zo luid roepen dat haar stem te horen was in het Baudelopark toen zij haar kinderen riep om naar huis te komen. Zij stond toen aan de hoek van de Oude Vest.
    De parochiale school en het Sint Lievens College lagere school kende ik als mijn broekzak. In ons huis waren alle sleutels en ik zwierf regelmatig rond. En speelde toneel in de oude feestzaal, zakte bijna door het plafond op zolder en gebruikte lege schoolborden om mondelinge examens voor te bereiden.

    Vriendelijke groeten,

    Jean-Pierre

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén