Aan het stedelijk Secundair Kunstinstituut aan de Ottogracht wordt binnenkort het oorlogsmonument na restauratie teruggeplaatst op het voortuintje aan de straat.

Het oorlogsmonument van WO I, als hulde aan de slachtoffers verbonden aan het Koninklijk Atheneum van Gent, is beschermd als monument. En dit om verschillende redenen:

artistieke waarde: op een hoge sokkel staat een strijdvaardige naakte man, die enkel een lendendoek draagt. In zijn rechterhand houdt hij een zwaard, dat hij met gestrekte arm de lucht in steekt. In zijn linkerhand houdt hij een vlag of vaandel vast. Op de betonnen sokkel de tekst “PRO PATRIA”. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Gentenaar Carl De Cock en werd uitgevoerd in het Brusselse atelier Verbeyst.

historische waarde: het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht en onthuld op initiatief van het ‘comiteit voor de oprichting van een gedenkteken aan de leerlingen en oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum’, financieel gesteund door de stad Gent. Na WO II is het ook opgedragen aan de burgerlijke slachtoffers verbonden met het Koninklijk Atheneum van Gent.

sociaal-culturele waarde: als de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, als huldebetoon van de scholengemeenschap, het gewezen Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht.

Zie ook https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/10436

Alles wijst op het belang van het kunstwerk. Toch is het belangrijk voor de buurt, en in het bijzonder de jongeren – zeker deze van de school – om dit even te duiden.

Op initiatief van Heidi Delaere en Luc De Vriese is het voorstel naar voor gebracht om op een drager naast het beeld een gedicht van Wilfred Owen https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilfred_Owen te plaatsen, of althans een deel ervan. Dulce et decorum est is een gedicht uit 1917. Je kan het lezen (met de vertaling) op https://nl.wikipedia.org/wiki/Dulce_et_decorum_est

Het zou fijn zijn mocht dit kunnen. Daarom steunen we zeker het initiatief van de school, en hopen dat dit een meerwaarde kan betekenen voor de jongeren.

SCMS_FO_4276.tif

Dirk