Sinds kort is de fantastische Ferrariskaart uit 1777 online beschikbaar. Deze historische kaart van België is ook opnieuw uitgegeven in een boek van zo maar even 40 op 50 cm! Maar de liefhebbers kunnen dus ook op hun pc even grasduinen in de kaarten.

De kaart is een met de hand getekende en gekleurde bundeling van 275 bladen. Elk kasteel, boerderij, bomenrij, molen of kerk staat er op afgebeeld. De kaart was bedoeld voor het leger om een zo nauwkeurig mogelijke kennis te hebben van de lokale situatie. Graaf Jozef de Ferraris (1726-1814) had de leiding over het project dat in een 6-tal jaar werd klaargestoomd. Voorwaar een sterk verhaal!

Voor onze wijk ziet het er dan zo uit:

ferraris2

Heel mooi is het Baudelohof te zien, maar let ook even op alle waterlopen. De Ottogracht is duidelijk merkbaar met de verbinding richting Nieuwpoort, maar ook de aftakking achter de Baudeloabdij. Waar nu het MIAT en NT2 staat was het toen nog een groene plek doorkruist door een waterweg komend van de tuin van de huidige Nemrodzaal.

Wil je wat surfen, ga dan naar: http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html