Voor het eerst sinds lang hebben we in de wijk weer een brouwerij!

Gruut werd opgericht in april 2009, en veroverde in een recordtempo het hart van de Gentenaars. Niet alleen omdat brouwer/bezieler Annick De Splenter zo’n sympathieke madam is, vooral ook omdat haar Gruut-bier – gebrouwen zonder hop – bijzonder in de smaak valt. En dan was ook haar pand aan de Grote Huidevettershoek, tegenover de vroegere Ucon, een belevenis op zich, met haar brouwinstallatie gewoon in de gelagzaal. Maar omdat het huurcontract afliep, moest Gruut verhuizen.

“Hier in de Dodoensdreef heb ik een definitieve stek gevonden”, zegt De Splenter. “Het is een oud industrieel gebouw, een vroegere opslagplaats van een leerlooierij. Er was niks, geen water, geen elektriciteit, geen sanitair. Dus we hebben er al heel wat werk in gestoken, maar ‘af’ is het nog niet. Ik plan een feestelijke opening in augustus.”

Ondertussen is de nieuwe Gruut wel al open. Het grote schilderij van Het Laatste Avondmaal hangt opnieuw in de zaal, er staat een lange, voorlopige toog, en de brouwinstallatie is er, maar wordt nog niet gebruikt. “Er is ook zo’n typisch directeurskantoortje van vroeger in de fabrieken, waar ik mijn labo ga maken”, zegt De Splenter. “De bovenverdieping moet nog helemaal afgewerkt worden, maar dat komt wel.”

Lees meer in Het Laatste Nieuws en op de website van Gruut.