Een nieuw initiatief dat navolging vraagt zowaar.

Buurtbewoner Jan Stevens nam het initiatief om eens lekker te kokkerellen samen met enkele bewoners uit de wijk. Gastvrouw en -heer Margaux en Patrick stelden hun keuken ter beschikking, en donderdag 15 februari was het zover. Sandra maakte er het volgende verslag over:

Donderdag was het eindelijk zo ver: de eerste “De waterwijk kookt” ging door. Buren Patrick en Margaux waren zo vriendelijk om 8 extra mensen in hun huis en keuken toe te laten en zo van deze eerste workshop mee een succes te maken.

En een succes was het. Zoals het cliché zegt: de afwezigen hadden ongelijk.

Uiteraard werden we eerst zeer hartelijk ontvangen door Patrick en Margaux, die de tafel voor de gelegenheid prachtig hadden gedekt. Maar de eigenlijke gastheer van de avond was hobbykok en initiatiefnemer Jan Stevens.

Volledig professioneel uitgedost kregen we van hem eerst een korte uitleg over de producten die we zouden gebruiken: zuivere en biologische producten enerzijds van de Toscaanse bioboerderij Fattoria La Vialla en anderzijds uit onze lokale BEO-markt.

Bij een heerlijk glaasje prosecco loodste hij ons daarna door het menu van de avond. Jan had gekozen voor een Italiaans vegetarisch menu:

  • Voorgerecht ‘Gegrilde courgette met erwtenmousse en mediterraan’s slaatje’
  • Hoofdgerecht: ‘Duo van conchiglioni met vegetarische vulling’
  • Dessert: Dobo-biscuit met mascarpone vulling, limoncello-parfait en frambozencoulis’

We zouden enkel het voor-en hoofdgerecht maken: het dessert was een beetje te moeilijk om op een 2-tal uur te maken en dus had Jan dit thuis al volledig voorbereid: ter plekke zouden we enkel nog alles samenstellen.

Daarna kon de workshop zelf beginnen. Jan voorspelde toch een 2-tal uur voorbereiding en dat bleek perfect te kloppen ook.

Met vereende krachten werden groenten in kleine stukjes gehakt, dingen gemengd en gemixt, gevuld, gestoofd, gekookt en afgewerkt. Klop om 21u konden we aan tafel en was al het kokerellen voorbij. Nu was het enkel nog genieten.

En dat deden we ook: de gerechten hadden de perfecte combinaties van smaken en texturen en werden vergezeld van zeer lekkere bio-wijnen. Zelfs de niet-vegetariërs onder ons misten het vlees absoluut niet. De keuze van Jan om met de producten van Fattoria La Vialla te werken was zeker niet misplaatst: je kon zo de kwaliteit en de zon in de producten smaken. Hij is er zeer terecht zeer enthousiast over.

Het gezelschap was ook perfect: 10 personen is een ideale grootte voor een groep en een paar nieuwe buren leren kennen is altijd meegenomen, zeker als het zo’n aangename mensen zijn als in deze workshop.

Jan heeft een zeer tof initiatief gelanceerd en was zelf ook zeer tevreden over het resultaat.

Conclusie: voor herhaling vatbaar!