Goudstraat 26 (kadaster 183e)

1623 –1624 door Jaques de Creem ghemaeckt eenen steenen ghevele tot chieraet deser stad in de plaetse van eenen auden hauten ghevele

Verbouwingen in 1869 (toen twee huizen) en in 1873. Hier startte Pierre Sudan in zijn kruidenierswinkel een petroleumhandel die zou uitgroeien tot een groot bedrijf in het havengebied.

Jos Sudan uit de Goudstraat zag sinds 1893 zijn vader petroleum verkopen in zijn kruidenierswinkeltje. Toen waren kaarsen voor de gewone arbeider de enige vorm van licht omdat gasverlichting met gloeikousen veel te duur was.

Columbia Lux-oil

Jos kwam op het idee woningen te verlichten met lampolie. Op eigen initiatief begon hij olievaten uit de Verenigde Staten in te voeren. Het geld vloeide binnen voor zijn Columbia Lux-Oil. De auto betekende een nieuwe bron en interessante markt voor zijn product.

Aan de Voorhaven liet Sudan als eerste in Gent opslagtanks plaatsen en een installatie om petroleum te raffineren en vaten te vullen. De Ghent Petroleum Company werd opgericht met zetel in de buurt van de Capitole aan het vroegere Zuidstation.

[Zie ook gentdekuip.be]

  1. Jean-Pierre Rogiest

    Einde jaren 50 begin 60 was dit een snoepwinkel van Mietje Kappers. Daar kon toen snoep gekocht worden per stuk, onder andere een atoombom, een rode bol op een wit stokje voor 1 frank (2.5 eurocent) Wie geluk had vond in zijn atoombom een halve frank. Vele van die snoepen die er verkocht werden zijn te vinden bij Temmerman op de Kraanlei.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén